Pompoensoep
1 pompoen
1 grote ui
1-2 teentjes knoflook
2 tl. kurkuma
1 á 2 bouillonblokjes (afhankelijk van hoe zout je de soep wilt)
3 takjes verse tijm (of 1 tl. gedroogde tijm)
1 liter water of (amandel)melk (hoeveelheid hangt af van de grootte van de pompoen en hoe dik/dun je de soep wil)
Scheutje olijfolie
De schil van de pompoen verwijderen (goed van je af snijden!)
De pompoen in 4 stukken snijden en dan met een lepel het binnenste gedeelte (zaden) verwijderen. Vervolgens alles in nog kleinere stukken snijden (hoeft niet heel erg klein want alles wordt nog gemixt.
Scheutje olijfolie in de pan en goed warm laten worden.
Ui en knoflook erbij met de kurkuma en kort bakken (opletten dat het niet verbrandt).
Pompoen toevoegen + bouillonblokjes, even mee laten bakken (het mag een beetje kleuren) en dan het water toevoegen.
Tijm erbij doen en aan de kook brengen.
Als alles zacht gekookt is dan kan het vuur uit. Met een staafmixer alles pureren tot een gladde soep.
Serveertip
Serveer deze soep met wat gebakken spekjes of enkel met wat geroosterde pijnboompitten en evt. met wat basilicum.
Bloemkoolwings (met srirachamayonaise)
1 kleine bloemkool
75 gram havermeel
2 el gerookt paprikapoeder
1 tl cayennepeper
1 tl knoflookpoeder
2-3 tl sriracha
270 ml (amandel)melk
snufje zout
4 el srirachamayonaise (evt. gemengd met 1-2 el magere yoghurt)
Bloemkool in roosjes snijden
In een schaal de melk mengen met het havermeel, gerookt paprikapoeder, cayennepeper, wat zout en het knoflookpoeder. Alles goed mengen (alle roosjes moeten bedekt zijn met het 'beslag')
Bloemkoolroosjes bakken in de oven (200 gr.) of in de Airfryer (180-190 gr.) -.30 minuten.
Mayonaise mengen met 2-3 tl. Sriracha (naar eigen smaak) en evt. wat magere yoghurt toevoegen.
Courgettesoep
1 grote (of 2 kleine) courgette(s)
1 grote ui
1-2 teentjes knoflook
2 tl. kurkuma
1 á 2 bouillonblokjes (afhankelijk van hoe zout je de soep wilt)
kleine bussel peterselie
1 liter water of (amandel)melk - hoeveelheid hangt af van de grootte van de courgette(s) en hoe dik/dun je de soep wil
Scheutje olijfolie
De courgette(s) wassen en in stukken snijden (mogen wat grotere stukken zijn want alles wordt nog gepureerd).
Scheutje olijfolie in de pan en goed warm laten worden.
Ui en knoflook in de pan, samen met de kurkuma en dit kort bakken (opletten dat het niet verbrandt).
De courgette toevoegen + verse en gedroogde kruiden naar smaak toevoegen (ik heb gedroogde Italiaanse kruiden gebruikt + een busseltje verse peterselie).
Water of melk erbij (zorg dat courgettes net onder staan). Aan de kook brengen en zachtjes laten koken totdat de groente gaar is.
Vuur uit en alles mixen (met een staafmixer) tot een gladde soep.
Serveertip
Serveer de soep met gebakken champignons of Shiitake of voeg wat gerookte zalm toe.